Kontakt Lens Solüsyonu Kullanımı

Kontakt Lens Solüsyonu Kullanımı




KONTAK LENS SOLÜSYONU KULLANIMI

Solüsyonlar lenslerinizi dezenfekte etmek içindir. Günlük kullanımlarda hem lensi temizlemek, hem de kurunması için kullanılmaktadır. Lensinizi temizlemek için bir miktar solüsyon döküp, tırnaklarınızı değdirmeden nazikçe ovalayıp işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bazı solüsyonlarda “no-rub” deyimi kullanılmaktadır. Yani; “ovuşturmaya gerek yok” anlamına gelir. Her ne kadar bu ibare yer alsa da çalışmalar göstermektedir ki kontakt lens temizliği açısından en doğru yöntem yine de ovalayıp dezenfektesini sağlamaktır.

Solüsyonun bir çeşidi de hidrojen peroksit bazlı lens sularıdır. Lenslerin dezenfektesinde çok amaçlı lens sularına kıyasla daha külfetli olsa da yüksek bir verim elde edilir. Bu solüsyonları kullanırken kullanım kılavuzuna göre işlemlere devam etmek önemlidir.
HPB lens solüsyonunu ülkemizde tercih eden kişi sayısı oldukça azdır. Bununla beraber bu solüsyonlara ulaşmakta çok kolay olmamaktadır.

Lens Bakımı ve Temizliği
- Lens bakım malzemeleriniz elinizin altında bulunsun.
- Temiz, düz bir yüzey üzerinde çalışın.
- Lensleri tutmadan önce ellerinizi lanolin içermeyen sabun ile yıkayıp iyice durulayın.
- Karıştırmamak için temizliğe her zaman aynı lensten başlayın. (sağ ya da sol)

Temizleme
- Lensi avucunuza koyun.
- Lensin üzerine birkaç damla solüsyon damlatın.
- İşaret parmağınızı ileri geri oynatarak lensin iki yüzünü hafifçe ovalayın (tırnak değdirmeden).
- Lensleri her çıkarışınızdan sonra temizlemek, üzerindeki depozit tabakasını kaldırır.

Durulama
- Lensi temizledikten sonra durulanana kadar üzerine solüsyon damlatın.
- Lensleri her temizleyişinizden sonra durulamak, temizleme sırasında lensin üzerinden sıyrılan depozit ve toz tabakasının akıp gitmesini sağlar.

Dezenfeksiyon
- Lensleri saklama kabındaki bölümlere yerleştirin.
- Lenslerin solüsyonun içine iyice batmasına özen gösterin.
- Kabın kapağını iyice kapatın.
- Lensleri kabında en az dört saat veya bir gece boyunca bırakın.
- Lensleri her çıkarışınızdan sonra dezenfekte etmek, tahrişe veya enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların yok olmasını sağlar.


Eğer yumuşak kontakt lensler her kullanımdan sonra çok iyi bir şekilde temizlenmezlerse protein kalıntıları üzerlerinde gün geçitikçe artacaktır. Bu protein kalıntıları gözde rahatsızlığa sebep olabilirler. Özellikle de lensiniz uzun süreli bir kullanıma sahipse temizliği ekstra önemlidir. Korneadan bulaşan protein kalıntıları gün geçtikçe artacağı için haftalık, aylık ve üç aylık lensler kullanıldıkça temizliği daha fazla dikkat ister. Tek günlük kullan at lensler için bu tarz bir temizliğe gerek yoktur. Lens temizliği için  piyasada pek çok farklı cins ve markada lens solüsyonu bulabilirsiniz. Lens solüsyonu seçimi konusunda aceleci davranmamanız teavsiye edilir. Her marka ve cins kontakt lens her solüsyonla doğru bir uyum sağlamayabilir. Bu nedenle de lens konusunda yardımcı olan göz doktorunuzun uyarlarını mutlaka solüsyon konusunda da dinlemelisiniz.

Lens temizlendikten sonra özel kaplarına yerleştirilip üzerine dezenfektan solüsyon konularak en az solüsyonun dezenfeksiyon süresi kadar (4-6 saat arası) saklama kabında bekletilir. Eğer lensleri bir süre kullanmayacaksanız, kaplarında hiç açmamak koşulu ile kullanılan solüsyonun saklama özelliğine göre en fazla 7 gün bekletebilirsiniz. Kaptaki solüsyonu lensi taktıktan sonra boşaltınız ve yeniden lensleri koyduğunuzda yeni solüsyon koyarak dezenfekte ediniz.